Screenshot 2021 03 04 at 15.39.06

Żywienie Pacjentów Onkologicznych

Poprawne odżywianie Pacjentów onkologicznych

to integralny element terapii nowotworowej

Dobrze odżywiony organizm ma szansę lepiej przejść przez leczenie przeciwnowotworowe. Jak podkreśla Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowe, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), sposób odżywiania oraz stopień pokrycia zapotrzebowania na energię i białko w przypadku osób z chorobami nowotworowymi, powinny być tak samo kontrolowane, jak przyjmowane leki.

 

Dr n med. Aleksandra Kapała  
z Narodowego Instytutu Onkologii opowiada o ogromnej roli diety w żywieniu osób chorych na raka jelita grubego. Materiał powstał w ramach kampanii
„Nie miej tego Gdzieś. Wszystko o Raku Jelita Grubego.”

OBEJRZYJ

Żywienie Onkologiczne
Leczenie żywieniowe – dlaczego powinno
stanowić integralny element terapii przeciwnowotworowej?

PRZECZYTAJ

Rak Jelita Grubego
Poradnik Dietetyków Dolnośląskiego Centrum Onkologii

PRZECZYTAJ

Broszura „Zdrowe Odżywianie”
Projekt „SHAPE”

SZCZEGÓŁY

Broszura Żywieniowa
Rak Przełyku/Żołądka

PRZECZYTAJ

Interwencja żywieniowa i rola diety
w procesie leczenia raka jelita grubego

OBEJRZYJ