Dieta a rak jelita grubego
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem i trzecią najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka u obu płci. Jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia tego nowotworu są nieprawidłowe nawyki żywieniowe, obejmujące m. in. nadużywanie alkoholu, dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, jednocześnie ubogą w warzywa i owoce, a także występowanie nadwagi i otyłości, palenie tytoniu oraz zmniejszona aktywność fizyczna.
Dieta jako profilaktyka raka jelita grubego:
- Jak odżywiać się po zabiegu na jelicie?
- Odżywianie w trakcie radioterapii.
- Odżywianie w trakcie chemioterapii.
- Przykładowy jadłospis na poszczególnych etapach terapii nowotworowej.
Poradnik został opracowany przez dietetyków Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu – mgr Annę Kołodziejczyk oraz mgr Kingę Rakowską. Udostępniamy za zgodą DCO.