
Żywienie Pacjentów Onkologicznych
Poprawne odżywianie Pacjentów onkologicznych
to integralny element terapii nowotworowej
Dobrze odżywiony organizm ma szansę lepiej przejść przez leczenie przeciwnowotworowe. Jak podkreśla Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowe, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), sposób odżywiania oraz stopień pokrycia zapotrzebowania na energię i białko w przypadku osób z chorobami nowotworowymi, powinny być tak samo kontrolowane, jak przyjmowane leki.
Dr n med. Aleksandra Kapała
z Narodowego Instytutu Onkologii opowiada o ogromnej roli diety w żywieniu osób chorych na raka jelita grubego. Materiał powstał w ramach kampanii
„Nie miej tego Gdzieś. Wszystko o Raku Jelita Grubego.”
Żywienie Onkologiczne
Leczenie żywieniowe – dlaczego powinno
stanowić integralny element terapii przeciwnowotworowej?
stanowić integralny element terapii przeciwnowotworowej?