ŚWIATOWY DZIEŃ RAKA TRZUSTKI 2021
Otwock, dn. 18 listopada 2021r.
____________________________________
Od 6% do 14%, tylko tyle wynoszą 5-letnie wskaźniki przeżycia w raku trzustki na całym świecie. A rok od diagnozy przeżywa około 25%. Najwyższy czas poznać czynniki ryzyka i objawy tego nowotworu, aby móc zdiagnozować go jak najwcześniej.
Tylko wtedy mamy szansę na skuteczne leczenie.
18 listopada w Światowym Dniu Raka Trzustki Fundacja EuropaColon Polska już po raz drugi na znak solidarności z pacjentami chorymi na ten nowotwór na całym świecie rozświetlą na fioletowo kolejne obiekty w różnych miastach Polski i na świecie podejmując jedncześnie działania mające poprawić sytuację pacjentów z rakiem trzustki.
Przyłączcie się do akcji i dowiedzcie się co można zrobić by zwiększyć szanse tych chorych na dłuższe życie a nawet wyleczenie.
Ponieważ objawy raka trzustki nie są specyficzne i mogą oznaczać inne problemy zdrowotne, rak trzustki diagnozowany jest już w zaawansowanym stadium. Dlatego znajomość czynników ryzyka i świadome ich unikanie, może być kluczem do zapobiegania temu nowotworowi. Niestety nie mamy badań przesiewowych w kierunku raka trzustki. Każdego dnia 1,358 osób na świecie jest diagnozowanych z powodu tego raka a 1,277 umiera. Rok od diagnozy przeżywa około 25%. W Polsce rocznie zachorowuje około 3500 osób.
Istniej ogromna potrzeba wczesnego wykrycia raka trzustki i należy podjąć wszelkie możliwe działania by zmienić tę sytuację. Warto poświęcić czas na rozmowy z bliskimi na temat zagrożeń i objawów mogących świadczyć o raku trzustki. – wyjaśnia prezes Fundacji EuopaColon Polska, Iga Rawicka. Dlatego właśnie angażujemy się w coroczną kampanię organizowaną przez Światową Koalicję na rzecz Raka Trzustki (WPCC), której EuropaColon Polska jest członkiem. Tematem tegorocznej kampanii jest ponownie czas, który jest kluczowy w szybkiej diagnozie i bezzwłocznym rozpoczęciu leczenia. Bo w raku trzustki nie ma czasu. – dodaje Rawicka.
W czwartek 18 listopada, na fioletowo zostanie ponownie podświetlony wiadukt w Gdańsku w ciągu ul. Kościuszki na wysokości CH Galeria Bałtycka, Most Śląsko-Dąbrowski w Warszawie i Stadion Wrocław. W tym roku do naszej akcji „Light the Purple” („Zaświeć na fioletowo”) zapraszamy kolejnych chętnych. Wszystkich, którzy chcą i mogą rozświetlić Polskę na fioletowo i zwrócić uwagę na czynniki ryzyka i objawy raka trzustki, aby podnieść szanse na wygraną z tym rakiem, którym nie jest obojętny czas zachęcamy. Możemy dać pacjentom czas. Działając razem. Napisz do nas kontakt@europacolonpolska.pl i rozświetl świat na fioletowo.
CZYNNIKI RYZYKA RAKA TRZUSTKI:
- Dziedziczne mutacje
- in. mutacja BRCA, mukowiscydoza, rodzinna polipowatość gruczolakowata, rodzinny atypowy czerniak mnogi, zespół Lyncha, dziedziczne zapalenie trzustki, mutacja PALB2 i zespół Peutza-Jeghersa [1].
- Rodzinna historia raka trzustki (5-10%)
- Jeśli dana osoba ma dwóch lub więcej krewnych pierwszego stopnia (matkę, ojca, rodzeństwo lub dziecko), którzy mieli raka trzustki, lub krewnego pierwszego stopnia, u którego rozwinął się rak trzustki przed 50 rokiem życia, może wystąpić zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki.
- Historia rodzinna innych nowotworów
- Ryzyko raka trzustki wzrasta w przypadku występującego w rodzinie raka jajnika, piersi lub okrężnicy, dziedzicznego zapalenia trzustki lub czerniaka.
- Cukrzyca
- Rak trzustki występuje częściej u osób z długotrwałą cukrzycą (powyżej 5 lat). Cukrzyca może być też objawem, zwłaszcza świeżo wykryta.
- Zapalenie trzustki (przewlekłe i dziedziczne)
- Przewlekłe zapalenie trzustki wskazuje na zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki. Jest jeszcze wyższe u osób z dziedzicznym zapaleniem trzustki.
- Palenie
- Osoby palące papierosy są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój raka trzustki niż osoby, które nigdy nie paliły.
- Otyłość
- Osoby otyłe mają o 20 procent większe ryzyko zachorowania na raka trzustki w porównaniu z osobami o prawidłowej wadze.
- Wiek
- Ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta wraz z wiekiem. Większość osób, u których zdiagnozowano raka trzustki, ma ponad 60 lat.
- Sposób odżywiania
- Chociaż potrzebne są dalsze badania, dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki. Dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko.
- Nadmierne spożycie alkoholu
- Niektóre badania sugerują związek między nadużywaniem alkoholu a rakiem trzustki. Ryzyko zachorowania na raka trzustki jest wyższe u osób pijących alkohol więcej niż trzy razy dziennie, w porównaniu z osobami, które tego nie robią.
OBJAWY RAKA TRZUSTKI
- Ból w obrębie jamy brzusznej lub pleców – ból w górnej części brzucha lub w połowie pleców może być spowodowany przez guz, który naciska lub atakuje nerwy lub narządy w pobliżu trzustki. Ból może również powstać, jeśli nowotwór blokuje przewód pokarmowy.
- Problemy trawienne – utrata apetytu lub zmiana nawyków żywieniowych, ochota na inne niż zwykle potrawy, niestrawność i nudność.
- Zmiany w wyglądzie stolca – zwłaszcza tłuszcz w stolcu.
- Nieprawidłowo ciemny mocz.
- Nieplanowana utrata masy ciała w krótkim czasie.
- Zażółcenie skóry i (lub) oczu – ze świądem lub bez, spowodowane nadmiarem bilirubiny (składnika żółci) we krwi. Guz w głowie trzustki może powodować zwężenie przewodu żółciowego i blokować przepływ żółci z pęcherzyka żółciowego do jelita cienkiego.
- Zapalenie trzustki.
- Niedawno rozpozna cukrzyca – badania sugerują, że nagły początek cukrzycy typu 2. u osób w wieku 50 lat lub starszych może być wczesnym objawem raka trzustki, szczególnie u tych, które mają niski wskaźnik masy ciała (BMI), doświadczają ciągłej utraty masy ciała lub nie mają historii rodzinnej cukrzycy. Nagła zmiana poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę, u których wcześniej występowała dobrze kontrolowana cukrzyca, może być również objawem raka trzustki.
POWYŻSZE OBJAWY POWINNY ZANIEPOKOIĆ I SKŁONIĆ DO SKONTAKTOWANIA SIĘ Z LEKARZEM W CELU WYKLUCZENIA RAKA TRZUSTKI LUB JAK NAJWCZEŚNIEJSZEJ DIAGNOZY.
Poznajcie historie dwóch wspaniałych młodych kobiet, których historie zachęcają do nie lekceważenia objawów.
Patrycja https://europacolonpolska.pl/patient-story/historia-patrycji/
Kasia https://europacolonpolska.pl/patient-story/historia-kasi/
Fundacja EuropaColon Polska
została powołana w marcu 2017 roku. Jest członkiem wielu międzynarodowych organizacji pacjentów, w tym Digestive Cancers Europe. Celem działań Fundacji jest przede wszystkim zwiększenie świadomości ogółu społeczeństwa na temat nowotworów układu pokarmowego ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego. Podstawowym celem Fundacji jest promowanie profilaktyki, wczesnego wykrywania i właściwego leczenia nowoczesnymi i skutecznymi metodami terapeutycznymi w celu poprawy jakości życia pacjentów z nowotworami układu pokarmowego, a przede wszystkim pomoc w powrocie do zdrowia. Więcej na stronie: https://europacolonpolska.pl/
About World Pancreatic Cancer Day
World Pancreatic Cancer Day (WPCD), a day dedicated to raising global awareness of pancreatic cancer, occurs on the third Thursday of November during Pancreatic Cancer Awareness Month. WPCD is an initiative of the World Pancreatic Cancer Coalition, bringing together more than 95 organizations from over 35 countries on six continents to raise awareness and inspire action. The goal of WPCD 2020 is to create urgency and an appreciation of TIME. It’s About Time we work together to drive awareness of the critical importance for early detection. Only through more widespread awareness of the symptoms and risks of pancreatic cancer can we effect earlier diagnoses that will improve patient outcomes and put time on your side. https://www.worldpancreaticcancercoalition.org/
Facebook: https://www.facebook.com/Rak-Trzustki-EuropaColon-Polska-111337370787949 oraz https://www.facebook.com/EuropaColonPolska/
Twitter: https://twitter.com/EuColonPolska
EuropaColonPolska: https://europacolonpolska.pl/
#Najwyższyczas #Itsabouttime
Kontakt dla mediów: Iga Rawicka; iga@europacolonpolska.pl; tel. 600 600 166.
[1] Występowaniem plam soczewicowatych na skórze warg i palców oraz na błonie śluzowej policzków.