Profilaktyka

Możesz znacząco obniżyć ryzyko raka jelita grubego stosując środki zapobiegawcze.

Zapobieganie rakowi jelita grubego

Ponieważ wiele czynników ryzyka jest związanych ze stylem życia, istnieją sposoby zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Profilaktyka pierwotna odnosi się do kilku działań, które dana osoba może podjąć w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, natomiast profilaktyka wtórna odnosi się do badań przesiewowych.

 

Profilaktyka pierwotna

Praktyki prewencji pierwotnej obejmują następujące elementy:

  • Utrzymuj zdrową wagę. Unikanie otyłości może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jeśli masz nadwagę, dobrym punktem wyjścia może być próba zaprzestania przybierania na wadze, co samo w sobie jest korzystne dla zdrowia. Następnie, aby uzyskać większą korzyść dla zdrowia, powoli staraj się z czasem stracić trochę na wadze. Staraj się również być aktywny fizycznie kilka razy w tygodniu.
  • Ogranicz spożywanie alkoholu i palenie tytoniu. Palenie i picie są głównymi czynnikami ryzyka dla większości typów raka, w tym raka jelita grubego.
  • Stosuj zdrową dietę i ogranicz spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa. Staraj się ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, do którego należą steki, hamburgery i wieprzowina, oraz przetworzonego mięsa, takiego jak bekon, kiełbasy i wędliny. Spożywanie zdrowej, nieprzetworzonej lub w ograniczonym stopniu przetworzonej żywności, w tym dużej ilości owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych, ograniczanie czerwonego i przetworzonego mięsa oraz słodzonych napojów obniża ogólne ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Oczywiście, zdrowy tryb życia nie gwarantuje pełnej ochrony przed rakiem, ale obniża ryzyko rozwoju choroby i jest aspektem, na który masz wpływ. Na tej samej zasadzie, ostrożni kierowcy nie mają pewności, że nigdy nie będą mieli wypadku z powodu wydarzeń poza ich kontrolą, ale są znacznie mniej narażeni niż kierowcy lekkomyślni.

Profilaktyka wtórna – badania przesiewowe

  • Badania przesiewowe. Rak jelita grubego jest jednym z niewielu nowotworów, którym można zapobiec dzięki badaniom przesiewowym. Regularne wykonywanie badań przesiewowych po 50. roku życia jest prawdopodobnie najlepszym sposobem zapobiegania rakowi jelita grubego. Badania przesiewowe mogą wykryć polipy, które nie są jeszcze rakowe, ale mogą stać się takimi w przyszłości. Badania przesiewowe mogą również wykryć raka jelita grubego w bardzo wczesnym stadium, jeszcze przed wystąpieniem objawów. A we wczesnych stadiach rak jelita grubego jest wysoce uleczalny – lekarze często są w stanie całkowicie go wyeliminować. Więcej informacji na temat badań przesiewowych – jak działają, czego można się spodziewać – znajduje się w części Badania przesiewowe i testy.
Dr n med. Aleksandra Kapała  
z Narodowego Instytutu Onkologii opowiada o ogromnej roli diety w profilaktyce raka jelita grubego. Jak z pomocą odpowiedniej diety dbać o jelito grube, a tym samym o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.